Waarom de egel symbool staat voor Taboem!

Gevoeligheid heeft veel te maken met prikkels, horen,zien,ruiken, proeven en vooral voelen. De egel doet dit erg slim. Overdag tijdens de drukte trekt hij zich terug en in de avond komt hij te voorschijn, bij angst of dreigend gevaar heeft hij ook nog eens een prikkend schilt wat hem beschermd.

 

 Gevoelig zijn in welke mate dan ook kan erg beangstigend zijn, vooral bij jonge kinderen. zij voelen van alles, maar begrijpen het niet altijd. Gevoelige kinderen zullen zich terug gaan trekken en worden steeds stiller. zij zullen een eigen schild ontwikkelen, wat op latere leeftijd kan leiden tot een negatief zelfbeeld en een teruggetrokken onbegrepen eenzaam bestaan.

 Ook zijn er gevoelige kinderen die juist erg druk worden, niet meer te remmen. Zij verliezen volledig de controle over de situatie. Overprikkeld.

Het gedrag wat deze kinderen dan laten zien kun je vergelijken met een egel die je door een bak mooie ballonnen laat lopen. Hij zal niet willen dat er ballonnen stuk gaan, hij wil niemand verdriet of pijn doen, maar hij kan het op dat moment niet voorkomen.